Entä, jos loma ei tunnukaan lomalta?

Entä, jos loma ei tunnukaan lomalta?

Ihanaa, L-O-M-A! Kirmaan kesälaitumille! Lomalle lompsis! Huudahduksilla tai ilman monet meistä viettävät pidemmän lomajakson kesäkuukausien aikana.  Pitkän työrupeaman ja arjen puurtamisen jälkeen koittaa viimein odotettu vapaus.  Onni ja autuus on aivan käden ulottuvilla mökkilaiturin nokassa, etelänmatkalla tai hyvän kirjan parissa riippumatossa.  Mutta entä, jos loma ei tuokaan kaivattua hyvää oloa ja onnellisuutta? 

Tämän päivän työelämä on monella alalla kiireistä ja vaativaa.  Epävarmuutta ja lisästressiä arkeen ovat viime aikoina osaltaan lisänneet pitkään jatkunut koronakriisi ja maailmanpoliittinen tilanne.  Olemme siis todella loman tarpeessa ja sen ansainneet!  Samalla kuitenkin paineet loman onnistumiselle ovat ehkä korkeammalla kuin koskaan.  Toivomme, että pääsemme nauttimaan auringosta ja lämmöstä, ehkä haluamme viimein päästä matkustamaan ulkomaille, osallistua festareille, tavata ystäviä, viettää laatuaikaa läheisten kanssa, hoitaa parisuhdetta tai löytää elämämme rakkaus. Tai ehkä tavoitteenamme on saattaa loppuun keskeneräinen rakennusprojekti, tehdä remontti tai siivota koti katosta lattiaan. Levolle ja rentoutumisellekin olisi hyvä löytää aikaa. Aivan huomaamatta mielemme alkaa täyttyä asioista ja odotuksista, joista hyvä loma mielestämme rakentuu ja joiden seurauksena toivomme virkistyvämme, palautuvamme ja tulevamme tyytyväisiksi. 

Melko harvoin toiveemme ja odotuksemme kuitenkaan toteutuvat sellaisina kuin olemme ne etukäteen kuvitelleet.  Saattaa olla, että säätilat oikuttelevat, puolison toiminta ärsyttää ja lapset kiukuttelevat, asiat eivät etene suunnitelmien mukaan eikä mielikään suostu rauhoittumaan.  Tilannetta ei yhtään helpota se, että some ja puhelin täyttyvät ystävien ja tuttavien idyllisistä lomakuvista.  Alamme helposti kuvitella, että kaikki muut ovat onnellisempia ja omasta elämästämme puuttuu jotakin.  Jos tämän lisäksi vielä mietimme, että vika on varmasti meissä itsessämme tai alamme taistella omia negatiivisia tunteitamme vastaan, on soppa valmis.  Ei  ihme, että lomafiilis loistaa poissaolollaan.  

Elämme kulttuurissa, jossa metsästetään onnellisuutta ja luodaan mielikuvia siitä, mikä tuo elämään onnellisuutta.  Tavoitteeksi on muodostunut se, että tulisi tuntea mahdollisimman paljon positiivisia tunteita – vähintäänkin nyt lomalla.  Tämä vaikuttaa äkkiseltään hyvältä päämäärältä ja samalla sen tavoitteleminen rakentaa kuitenkin mieleemme taistelukentän.  Kun odotamme tapahtuvaksi vain kaikkea ihanaa, pyrimme samalla hallitsemaan asioita, ajatuksiamme ja tunteitamme sekä työntämään pois kaikkea negatiivista.  Tämä on mielen luonnollinen reaktio.  Kukapa sitä nyt varta vasten haluaisi elämäänsä haasteita ja pettymyksiä. Taitavillakaan mielenhallinnan keinoilla tällainen oma kontrolli silti harvoin onnistuu ja energiamme kuluu turhaan sotimiseen.  Odotuksemme eivät täyty, seuraa pettymyksiä ja sisäinen kärsimys. Joskus tämä kaava saattaa jäädä pyörimään elämäämme pitkiksikin ajoiksi.  

Tosiasiassa kaikkeen ja etenkin siihen mitä rakastamme ja joka on meille merkityksellistä, liittyy hyvien tunteiden lisäksi myös epämiellyttäviä tunteita: turhautumista, pettymyksiä, pelkoja ja ahdistusta.  Ei ole olemassa joko-tai vaan sekä-että.  Saamme aina paljon enemmän kuin odotamme, saamme kokonaisen paketin – elämän.  Lomakaan ei ole, eikä sen tarvitse olla, pelkkää nautintoa.   Istu siis alas ja päästä irti odotuksista.  Kysy itseltäsi, mitä tarvitset oikeasti eniten juuri nyt. Kutsu viereesi laiturinnokkaan kaikki tunteet, olivatpa ne millaisia tahansa.  Katselkaa yhdessä auringonlaskua ja jutelkaa mukavia.  Nostakaa malja toisillenne, ihmisyydelle ja tälle epätäydelliselle, keskeneräiselle elämälle.  Sillä muuta ei ole ja juuri tällaisena se on hyvä ja kokonainen.  

💚:llä  

Sari 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.