Kognitiivinen lyhytterapia on matalan kynnyksen apua elämän haastaviin tilanteisiin tai muutosprosesseihin. Se sopii jokaiselle, joka haluaa rakentaa laadullisesti parempaa elämää, tehdä hyvinvointia edistäviä elämäntapamuutoksia tai etsiä toimivampaa suhdetta itseensä ja toisiin. Lyhytterapia antaa sinulle mahdollisuuden päästä keskustelemaan asioistasi nopeasti ilman diagnoosia tai lääkärin lähetettä.
Terapiamuotona kognitiivinen terapia on aktiivista ja käytännönläheistä. Sen tarkoituksena on auttaa tunnistamaan ja ymmärtämään omaa ajattelua, tunteita ja käyttäytymistä sekä harjoitella uusia taitoja elämänlaadun parantamiseksi. Asiakkaan oma, henkilökohtainen kokemus ja tarpeet määrittävät terapian sisällön ja keston. Kognitiivisessa työtavassa painopiste on nykyhetkessä sekä tulevaisuuden suunnassa, johon omaa elämäänsä haluaa jatkossa ohjata.
Olen perehtynyt erityisesti Hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT). HOT on laajaan tutkimusnäyttöön perustuva terapiasuuntaus, joka edustaa uusinta kognitiivisen käyttäytymisterapian aaltoa. Sen vaikuttavuudesta on niin Suomessa kuin maailmallakin yhä lisääntyvässä määrin näyttöä. HOT keskittyy psykologisen joustavuuden kasvattamiseen niin, että meillä on mahdollisuus voida elämässämme kokonaisvaltaisesti paremmin ja rakentaa elinvoimaista, rikasta ja merkityksellistä elämää. Sen keskiössä on erityisesti kaksi keskeistä päämäärää:
1. Selkiyttää, mikä ihmiselle on pohjimmiltaan tärkeää ja merkityksellistä sekä oppia käyttämään tätä tietoa oman käyttäytymisensä ohjaamiseen ja motivoitumiseen. Tarkoituksena on rakentaa omien ydinarvojen ohjaamaa elämää ja auttaa jokaista olemaan se ihminen, joka syvällä sydämessään haluaa olla.
Miten sinä haluat kohdella itseäsi, muita ja maailmaa ympärilläsi?
Mistä haluat tulla muistetuksi?
2. Opettaa käsittelemään viisaasti niitä sisäisiä esteitä, joita kohtaamme elämässä. Tarkoituksena on oppia joustavan mielen taitoja, jotka auttavat kohtaamaan vaikeimmatkin ajatukset, tunteet, muistot, mielihalut, yllykkeet ja kehon tuntemukset siten, etteivät ne ota valtaa itsestä ja elämästä.